Hoe vrij ben jij?

 

Vrijheid

 

 

Vandaag vieren we onze vrijheid. We vieren dat we mogen leven in een vrij land. Maar vandaag is er ook om ons het belang van vrijheid te realiseren.

Dat we leven in een vrij land, dat heb je waarschijnlijk wel voor ogen. Maar weet of voel jij ook dat je ook écht in vrijheid leeft en bovenal mag leven?

Vandaag is dan ook een mooi moment om daar ook eens bij stil te staan. Ben jij vrij? Of laat jij het volledig vrij mogen leven (door anderen) belemmeren?

De meesten van ons zijn wel grootgebracht met de waarden en normen dat we rekening moeten houden met anderen. Maar rekening houden met onszelf? Dat is ons veelal niet meegegeven of is ons juist meegegeven dat het egoïstisch is om rekening met onszelf te houden.

 

Wat heb jij meegekregen? Houd jij wel eens rekening met jezelf? Of houd je met name rekening met anderen?

Als dit laatste het geval is, stel jezelf dan eens de volgende vraag: ‘Hoe vrij leef ik dan daadwerkelijk?!’

En begrijp me niet verkeerd. Ik wil met dit blog niet zeggen dat je helemaal geen rekening met anderen moet houden. Ik wil je alleen bewust maken dat we ook kunnen doorslaan in het rekening houden met anderen, waardoor het ons echt in vrijheid kunnen leven wordt belemmerd.

 

 

Rekening houden met anderen

 

Rekening houden met anderen is een breed begrip en kan op vele manieren worden gedaan. Om je een beeld te geven beschrijf ik hieronder een paar voorbeelden:

 

Rekening houden met anderen kan positief en stimulerend zijn zoals:

→ Opstaan voor iemand op leeftijd of een zwangere vrouw en jouw zitplaats aanbieden;

→ Geen harde geluiden meer produceren na 21.00 uur.

 

Het rekening houden met anderen wat negatief is, wat ten koste gaat van jezelf, dat zijn de volgende punten:

→ Je gedragen zoals je denkt dat de ander dat graag zou willen;

→ Aan (vermoedelijke) verwachtingen van een ander voldoen;

→ Bepaalde dingen laten, want wat zouden anderen er van kunnen vinden?!;

→ Ondanks dat jij je niet fit voelt, geen energie hebt toch naar de familie of vrienden gaan omdat zij het zo leuk    

     vinden als jij komt en (je denkt) dat ze teleurgesteld zijn als je niet komt.

Deze (negatieve) punten zorgen ervoor dat wanneer jij je aanpast aan hoe jij denkt dat de ander dat zou willen, je dus nooit echt in vrijheid kan leven!

 

Angst

 

 

Wat ook een flinke belemmering kan zijn om echt in vrijheid te kunnen leven, dat is angst. Een zeer actueel voorbeeld van een angst die kan belemmeren om echt vrij te leven is het dreigende terrorisme. Dit kan gedachten veroorzaken van: ‘Wat als….’, ‘maar dan…’. Deze gedachten kunnen je weerhouden om ergens naar toe te gaan of om iets te gaan doen.

 

Tijd voor verandering!

 

 

Herken je bovenstaande voorbeelden? Dan is deze dag een hele mooie dag om daar verandering in te brengen. Stop met je aanpassen aan anderen! Of laat jouw angst niet jouw leven bepalen! Leef zoals jij wilt, waar jij gelukkig van wordt. Niet waar jij van denkt dat een ander gelukkig van wordt!

            Leef écht in vrijheid!

 

Heb je na aanleiding van het lezen van dit blog vragen? Stel deze dan gerust via de mail:

info@bbcoaching-therapie

Of zou jij je graag willen veranderen en stoppen met het aanpassen aan anderen, maar lukt het je niet zelf? Neem dan gerust contact op via het contactformulier of via voorgenoemd mailadres, dan sta ik je graag bij in dit proces.

 

 

 

 

mei 5, 2017
bbcoaching