Hoe je wél je goede voornemens laat slagen

 

Wetenschappelijk is het aangetoond dat een groot deel van de goede voornemens rond de derde week van januari sneuvelen.

Wat is dat toch dat zo’n 80 % van de goede voornemens niet gehaald worden?

Dat zal ik je hieronder uitleggen. 

 

De grootste bottleneck, waardoor veel goede voornemens sneuvelen, is dat je het voornemen niet voor jezelf doet en in het vroegtijdig starten met het uitwerken van je goede voornemen.

Over het algemeen is januari een prima maand om te starten met je goede voornemens. Een nieuw jaar, een nieuwe start.

Zorg er voor dat je voornemen aan alle voorwaarden om te slagen voldoen.

Hieronder een checklist waar een goed voornemen aan moet voldoen:

 

V      Stel duidelijke doelen

Een goed voornemen moet goed onderbouwt zijn.

Niet alleen het doel op zich moet duidelijk zijn, maar ook de tijd, de planning en het moet duidelijk zijn wat er nodig is om het doel te bereiken.

Je doel moet dus meetbaar zijn, een einddatum hebben en zo concreet mogelijk zijn.

 

V    Maak een duidelijk commitment met jezelf

Maak met jezelf een overeenkomst dat je dit goede voornemen gaat halen. Dat je je gaat houden aan de vooraf gemaakte planning en afspraken.

Het werkt door het letterlijk op te schrijven. Schrijf op een papier: Ik…. (jouw naam), beloof mijzelf dat ik me aan de gemaakte planning en benodigde acties ga houden om mijn doel te bereiken.

Het sterkst werkt het om dit commitment ook ergens op te hangen of neer te leggen. Zodat je er dagelijks aan herinnert wordt.

 

V     Doe het voor jezelf

Het voornemen wat je wil behalen moet een doel zijn dat je zelf wilt halen.

Niet omdat een ander dat wil of omdat de ‘maatschappij dit verwacht’.

Op het moment dat je het niet ook voor jezelf doet, zal het ontzettend hard werken zijn om het doel te behalen.

Zolang je zelf de noodzaak er niet van inziet, zal je hoofd en je lichaam ook niet de energie en effort erin gaan steken. Waardoor het een martelpartij gaat worden.

Dit werkt nooit motiverend.

 

V     Waak voor ontsnappingsclausules!

De grootste valkuil voor het niet doen slagen en halen van je doel!

Een achterdeurtje open houden.

Dit staat een beetje in verband met de commitment met jezelf aangaan. Ga geen excuses verzinnen wanneer je van je planning of acties mag afzien.

Als voorbeeld: Ik wil graag 10 kg. afvallen in een half jaar en minder suiker tot mij nemen. Het is nu januari, dan wil ik 15 juni op mijn streefgewicht van 65 kg zijn.

Ga dan geen achterdeurtje openhouden dat wanneer er een feestje is, je gebak of iets dergelijks mag nemen. Of dat, wanneer je je minder goed in je vel voelt zitten, je wel een snaaimoment mag hebben.

Of wat voor ‘achterdeurtje’ voor jou ook mag zijn.

Wanneer je wel een achterdeurtje openhoudt, dan kan ik je op een briefje meegeven dat je op 15 juni niet je doel hebt behaald.

Elimineer voor jezelf de mitsen en maren. Dat zijn namelijk saboteurs!

 

V     Is je doel haalbaar?

Wees realistisch in het stellen van je doel of voornemen.

Wanneer je van te voren al een twijfel hebt of je dit doel kan halen? Maak je doel dan zo dat het wél haalbaar voor je is.

Is het niet mogelijk om het aan te passen dat het doel zeker haalbaar is voor jou? Begin er niet aan.

Wel aan zo’n doel beginnen leidt alleen tot teleurstelling en draagt zeker niet bij aan het je beter voelen. Want daar zijn de meeste doelen mede op gericht. Het je uiteindelijk beter of zelfs goed voelen.

 

Vergelijk ook nooit met anderen. Wanneer je hetzelfde voornemen/ doel hebt als iemand anders, maak het dan voor jou haalbaar en stel echt je eigen planning, voorwaarden en acties op.

Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen unieke manier om een doel te bereiken. Gebruik dan ook niet de dingen van de ander. Maar maak er echt jouw doel van!

 

Wanneer je één van bovenstaande punten niet toepast? begin er dan niet aan. Het gaat je dan niet lukken of je haalt het, maar je bent naderhand gesloopt en minder content met het behalen van je doel dan wanneer je doel aan alle bovenstaande punten voldeed.

Vooral wanneer je het niet voor jezelf doet. De teleurstelling weegt niet op tegen eventueel goedkeurende gedachten van anderen.

 

 

januari 20, 2019
bbcoaching
Doelen, checklist, doelen, doelen halen, voornemens