Hoe je vakantiestress voorkomt

 

 

 

Voorkom vakantiestress Vakantie…… Iets om naar uit te kijken, want we hoeven even helemaal niets! Toch hoor ik nog regelmatig mensen die gestrest op vakantie gaan of mensen die niet uitgerust van hun vakantie terugkomen!

Ik wil graag dat iedereen optimaal kan genieten en opladen van de vakantie. Heb jij last van vakantiestress en wil je hier verandering in brengen? Lees dan de volgende tips over hoe je dit kan doen.

 

Je werk is niet af…… Ben ik niets vergeten?! Paspoort, andere papieren, zwembroek….. Discussie over wat te doen: iets van de omgeving zien of naar het strand. Kortom STRESS!

Ik heb zelf ook jaren vakantiestress ervaren. Bij mij speelde vooral mee dat ik bang was om dingen te vergeten. Ik kon daar zelfs hartkloppingen van hebben op de heenreis! Daar ben ik inmiddels helemaal van af en kan ik optimaal genieten van een vakantie. Hoe ik dat gedaan heb, staat hieronder beschreven in mijn 9 tips voor een relaxte vakantie.

 

1.  Reisdocumenten tijdig checken

     Kijk vroegtijdig of de reisdocumenten van iedereen die meegaat op vakantie nog geldig zijn op het moment van          de reis. En check welke reisdocumenten allemaal nodig zijn voor deze reis zoals bijvoorbeeld een visum. Zodat je        dit al vroegtijdig kan regelen en dit niet op het laatste moment hoeft te doen. Het makkelijkst is om dit standaard          te doen op het moment dat je de reis boekt.

     Houd er ook rekening mee dat sommige landen eisen dat een document nog een bepaalde tijd geldig is op het          moment dat je aankomt.

 

2.  Leg een standaard paklijst aan

     Maak een lijst in bijvoorbeeld Excel van alles wat je mee wilt hebben op vakantie. Deze lijst kan je iedere vakantie        weer gebruiken. Dat scheelt je weer een hoofdbrekend uur of onrust tijdens het inpakken of je niets vergeet. Met        deze lijst kun je alles direct afstrepen wat is ingepakt en heb je in één oogopslag overzicht of je nog iets vergeten        bent. En een heel groot voordeel: je kan samen alles pakken. Zo is niet één persoon hier verantwoordelijk voor.

     Zet bovenaan deze lijst de belangrijkste items voor jou, zoals je paspoort, die je echt niet wil en mag vergeten.              Ervaar je toch nog onrustige gedachten tijdens vertrek of je alles mee hebt? Bedenk je dan dat je de belangrijkste        items mee hebt om te kunnen reizen. De rest is meestal gewoon te koop op de plaats van bestemming. En omdat        het vaak gaat om één of twee dingetjes, lopen de kosten hiervoor niet de spuigaten uit.

 

3.  Verwachtingen uitspreken

     Bespreek ruim voor vertrek met iedereen die meereist, wat de verwachtingen zijn. Zo voorkom je pittige discussies      op de plaats van bestemming. Discussies bijvoorbeeld omdat de één wat van de omgeving wil gaan zien en de            ander liever de hele vakantie op het strand doorbrengt. Maak een overzicht met de dingen die een ieder op zich          wil doen en hoe je deze ZOU kunnen indelen zodat het voor iedereen inzichtelijk is. Leg dit niet vast in een                    planning. Dit loopt toch vaak anders om diverse redenen. Zo blijf je flexibel.

     Nog een kleine tip extra: je hoeft niet de hele vakantie alles samen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om een dag      of een halve dag iets afzonderlijk van elkaar te doen.

 

4.  Route uitstippelen

     Stippel letterlijk de route uit op een routekaart. Ook wanneer je navigatie hebt. Deze kan uitvallen of de navigatie          herkent een omleiding niet. Zo kan ook een niet geoefende kaartlezer makkelijk vinden waar je ongeveer bent en        waar je naar toe moet.

 

5.  Je werk vroegtijdig afgerond hebben

     Delegeer openstaand werk ruim voordat je op vakantie gaat. Zo hebben collega’s ook de tijd om in het werk te            komen en jou nog eventuele vragen te stellen. Zo wordt de kans dat je tijdens je vakantie gestoord wordt door              werkgerelateerde dingen een stuk kleiner en ga je ook rustiger op vakantie omdat je geen deadlines meer hebt

     of druk ervaart dat iets af moet en je weet dat collega’s die taken overnemen goed op de hoogte zijn. 

     Markeer een datum in je agenda waarvan jij denkt dat je ruim de tijd hebt om eventueel werk te kunnen                          overdragen voor je vakantie.

 

6.  Uitgerust

     Zorg dat je voldoende hebt geslapen de nachten voor je op vakantie gaat. Ga op tijd naar bed en zorg dat je de            uren kan slapen die jij nodig bent. Zo zorg je er mede voor dat je in een goede ‘stressconditie’ op reis kan. Plan ook      minstens drie dagen voor vertrek helemaal niets. Dus ook geen bezoekjes aan vrienden en familie! Zo heb je                ruimte om nog de laatste dingen rustig te kunnen doen en kom dan ook alvast tot rust.

 

7.  Vertrek op tijd

     Vooral wanneer je weet dat je makkelijk in de stress kan raken wanneer je misschien te laat komt. Calculeer in dat        er diverse controles en verhinderingen kunnen plaatsvinden waardoor je meer tijd nodig hebt.

     Het geeft je meer rust wanneer je hiermee rekening houdt en ook alvast rekening houdt met een langere wachttijd      ofwel voor vertrek van het vliegtuig ofwel om in te kunnen checken op de plaats van bestemming.

 

8.  Onderweg

     Houd rekening met eventuele tolwegen. Zorg dat je voldoende (klein)geld binnen handbereik in de auto hebt;

     Zorg, wanneer je met kinderen reist, dat er voldoende vermaak voor ze is. Kinderen kunnen snel uitgekeken zijn            op iets en kunnen dan in een ‘zeurmodus’ raken. Dit kan stressverhogend werken. Zijn de kinderen rustig, dan                zijn de ouders ook rustig.

 

9.  GENIET!

     Misschien wel de belangrijkste tip.

     Niets moet en alles mag! Dus ook even niets doen is geoorloofd. 

     Leg van te voren niet teveel vast, waar het lukt liever helemaal niets vastleggen. Zo houd je je vakantie relaxt. Heb      je een dag geen energie om erop uit te gaan? Doe dit dan ook niet. Kies er heel bewust voor om tijdens de                    vakantie op te laden!

 

Ik wens je een hele fijne en relaxte vakantie. Heb je vragen of een reactie op dit bericht? Laat het hieronder dan weten of mail naar info@bbcoaching-therapie.nl. Ik zou het heel leuk vinden om jouw ervaring te lezen!

 

Lieve groet,

Bianca

 

 

 

 

 

 

0 0 stem
Artikelbeoordeling
juli 17, 2017
bbcoaching
bijkomen, ontspanning, stress, vakantie, vakantiestress
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties