Grenzen aangeven: Weet jij waar jouw grens ligt? Deel 2

 

 

Hoe kun je nou wel weer jouw grenzen aangeven?

Het is makkelijk gezegd: ‘Geef je eigen grens aan’. Maar zolang je zelf niet weet en vooral niet voelt waar jouw grens is, zal het je ook niet lukken om jouw grens aan te geven en blijven anderen en jijzelf over jouw grens gaan.

 

Ga op onderzoek uit waar jouw grens is. Een goede manier om te beginnen is wanneer je ergens bent en er iemand naast je komt staan of zitten. Wat ervaar je? Wat gebeurd er in jouw lichaam? Welke sensaties ervaar je? Wat gebeurt er met je hartslag? Waar zit je ademhaling? Adem je rustig en diep of snel en oppervlakkig? en heel belangrijk: voel jij je onrustig?

Gaat je hartslag omhoog, adem je oppervlakkig en/of voel je onrust? Dan gaat iemand (onbewust) over jouw grens. Blijft je hartslag rustig, je ademhaling diep en rustig en voel jij je ook rustig? Dan is het voor jou prima.

Op deze manier wordt jij je weer meer bewust van jouw lichamelijke sensaties.

Wanneer je hier weer bewust van bent ga dan eens spelen met afstand. Ga zo staan dat je naast iemand kan staan/zitten en dat je hartslag rustig blijft, je ademhaling rustig blijft en je geen onrust voelt. Stap dan eens dichterbij de persoon naast je tot je onrust voelt of misschien weerstand. Hier ligt jouw persoonlijke ruimte en jouw grens! Dit is een hele mooie oefening om in een winkel te doen of op het perron wanneer je op de trein staat te wachten.

 

Volgende stap

Nu je letterlijk hebt kunnen voelen wat jouw lichaam voor signaal geeft wanneer er over jouw grens wordt gegaan. Kan je deze bewustwording en dit bijbehorende gevoel meenemen in het verder je grens aangeven.

 

Andere signalen van je lichaam waar je naar mag luisteren om je grens aan te geven zijn: moeheid, hoofdpijn, kort lontje en weinig energie. Ervaar je dit in je lichaam? Dan is dit een moment om pas op de plaats te nemen en om nee te zeggen.

En ik weet zelf hoe ontzettend moeilijk dit is…. Het stemmetje in je hoofd gaat zich er heel erg mee bemoeien, je ‘geweten’. Want wat vindt die ander er wel niet van. ‘Straks stel ik de ander teleur’. ‘Wat als….’ Maar dan…’ en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vind je dit echt heel lastig? Begin dan eerst met nee zeggen tegen iemand die verder van jou af staat. Een collega bijvoorbeeld of een kennis. Je zal ervaren dat de meeste reacties van de ander je merendeel gaat meevallen. Dit werkt stimulerend en motiverend. Heel soms kan iemand teleurgesteld reageren of je toch proberen over te halen. Blijf op zo’n moment bij je standpunt en weet dat deze teleurstelling bij die ander van korte duur zal zijn. Wellicht heb je zelf ook eens ervaren dat iemand nee zei tegen jou, dat je ook even teleurgesteld was. Maar die teleurstelling is meestal tijdelijk en verdwijnt heel snel

Lukt je het nee zeggen tegen mensen die verder van je af staan? Breid dan het nee zeggen en je grenzen aangeven steeds verder uit. Zodat je bij iedereen je grens kan aangeven, ook je naasten. En ik zeg niet dat het uiteindelijk geen moeite meer kost om je grens aan te geven. Ik vind het nog steeds heel moeilijk, maar ik weet wat het me oplevert en dat motiveert om door te gaan.

 

Weerstand 

Ervaar je dat het stemmetje in je hoofd heel erg met je aan de haal gaat? Stel deze dan gerust. Vertel dit stemmetje, je innerlijke criticus, je geweten of hoe je dit wil noemen, dat je de weerstand begrijpt, maar dat dit voor jou op dit moment de juiste beslissing is. Dit heb jij nu nodig. Mede om er op een later moment voor anderen, maar ook voor jezelf nog meer te kunnen zijn.

 

Het kan ook gebeuren dat sommige mensen er heel veel moeite mee hebben dat je nu vaker nee zegt. Wat voor jou heel lastig is. Maar geef hen ook de mogelijkheid om hieraan te wennen. Ze zijn dit niet van jou gewend. 

Weet wel dat ze hier alleen echt aan kunnen gaan wennen wanneer jij consequent blijft in het nee zeggen. Dus houd vol!

 

 

Hopelijk heb je wat aan dit geschreven woord. Ik kan er wel een boek over vol schrijven. Maar bewustwording is de eerste, de grootste en belangrijkste stap. Heb je nog vragen na aanleiding van dit blog of zou je graag wat begeleiding willen in het leren stellen van jouw grenzen? Aarzel niet en neem dan contact met mij op.

 

Lieve groet,

Bianca

 

 

juni 21, 2017
bbcoaching