Stress

Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan stressfactoren. 

Vele stressmomenten hebben we zelf niet eens meer door. Denk onder andere aan het kwijt zijn van je sleutels, in de verkeerde rij gaan staan bij de kassa of op de weg (kan zowel als voetganger, fietser of als automobilist). Zomaar een paar voorbeelden maar voor velen waarschijnlijk zeer herkenbaar.

Let wel, stress is niet altijd negatief. Het is met name een systeem om onszelf te beschermen, door ons in staat van paraatheid te brengen. En het houdt ons ook gefocust en alert.

 

Wanneer is het teveel?

Dit is voor ieder mens verschillend. De enige die dit kan zeggen ben jijzelf. 

Het is ontzettend belangrijk om naar je lichaam te luisteren, ondanks dat dit misschien niet meevalt. Het luisteren naar je lichaam wordt vaak (bewust dan wel onbewust) opzijgeschoven. Hetzij door drukte op het werk, maatschappelijke verwachtingen of door jezelf te bagatelliseren. Ga jij met jezelf in discussie, als bijvoorbeeld: ‘maar zij hebben het veel zwaarder’  en ‘niet zeuren doorgaan’?  Wees dan heel eerlijk naar jezelf en voel eens echt hoe jij je voelt? Dat is de waarheid, dan heb je het waarschijnlijik net zo zwaar, of misschien wel zwaarder dan die ander!

Ben je moe? Heb je vermoeide spieren ondanks dat je niet hebt gesport? Vergeet je makkelijk dingen?

Dat zijn signalen dat je eigenlijk al te lang bent doorgegaan.

 

Wat gebeurd er in je lichaam?

Zonder nu al te veel in te gaan op het anatomische en fysiologische over wat er in ons lichaam gebeurd in stressvolle situaties wil ik er toch kort even iets over vertellen.

In een stress-situatie maakt ons lichaam (stress)hormonen aan om ons in staat van paraatheid te stellen (adrenaline en cortisol) en zet ons lichaam suikers om in eiwitten voor onze spieren, zodat we kunnen reageren en onszelf in beweging kunnen brengen om onszelf te beschermen. Maar negen van de tien keer komen we helemaal niet in beweging! (zitten we in de auto of staan we in de rij bij de kassa bijvoorbeeld). Hierdoor kunnen de stresshormonen in ons lichaam en de eiwitten in onze spieren niet weg en worden vastgezet. Ons lichaam blijft dan in een staat van paraatheid. Wanneer we dit maar vaak genoeg ondergaan en niet ontladen van de stress kan ons lichaam niet meer ontspannen. En plegen we een uitputtingsslag op ons lichaam.

 

Jezelf ontladen van stress en spanning

Ik heb hiervoor een hele mooie methode. De stress release methode. Het inzetten van een, van nature in ons lichaam, aanwezig ontladingsmechanisme en ons lichaam in een ontspannen modus laten rennen of vechten door de spieren in armen en benen te gebruiken. Om zo je lichaam te helpen om de stress en spanning (maar ook emoties en trauma) uit je lichaam te releasen.

Lees hier meer over deze methode.

 

Ook dit is belangrijk

Naast het ontladen is het ook heel belangrijk om in een goede balans te zijn. Zou je meer balans willen? Laat mij je hierbij dan ondersteunen om samen jouw manier te ontdekken zodat je minder stress en spanning in je dagelijkse leven zal ervaren.

Spreekt dit je aan? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.