Waar leef jij met je gedachten???

Wordt je eens bewust van je gedachten. Waar zit je voornamelijk met je gedachten? Zit je in het verleden, dat wat geweest is? Of zit je in het heden, dus echt NU op dit moment? Of zit je voornamelijk met je gedachten in de toekomst, dus daar wat nog moet komen?

 

Ervaar je dat je snel moe bent en/ of dat je niet zo goed in je vel zit, dan is bovenstaande bewustwording een hele grote stap om daar verandering in te kunnen brengen. 

We leven NU, dus mogen we ook met onze gedachten met name in het nu zijn. Natuurlijk mag je af en toe eens terug denken aan je verleden. Maar dan eigenlijk alleen de positieve herinneringen. Wat in het verleden is gebeurd, dat is geweest. Daar kun je nu niets meer aan veranderen. 

Ook mag je af en toe wel denken aan de toekomst. Maar ook maar even. Want we kunnen nou eenmaal niet in de toekomst kijken en we kunnen daar ook geen invloed op uitoefenen. 

 

Gedachten zoals: ‘maar wat als…..’ of ‘wat dan…’ (zowel in gedachten uit het verleden of naar de toekomst) zijn gedachten die bij jou stress veroorzaken en je zeker niet helpen je beter te voelen!

Alleen op dit moment kun je dingen doen. Dingen anders doen dan dat je in het verleden hebt gedaan en waar je dus van geleerd hebt. En je kunt NU dingen ondernemen en doen om naar datgene waar je naar toe wilt werken te kunnen gaan.

 

We maken ons (onbewust) boos, angstig en verdrietig door met onze gedachten in het verleden te blijven hangen of alleen naar de toekomst te kijken.

Op het moment dat je je hier van bewust wordt kun je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen met gedachten aan dingen uit het verleden: ‘Ja, dat was misschien niet handig van mij, maar nu ga ik dat anders doen!’ of ‘Tja, dat is gebeurd, aan die specifieke ervaring kan ik niets meer veranderen, maar dat gaat me nu niet meer gebeuren’.

En met gedachten aan de toekomst die je onrust geven, angstig maken of wat voor negatief gevoel het bij jou ook opwekt kun je tegen jezelf zeggen: ‘Ik heb geen invloed op hoe het zal gaan, ik zie het op dat moment wel en ook pas op dat moment ga ik me druk maken’.

Een voorbeeld wat voor veel mensen wel geldt deze dagen om met de gedachten in de toekomst bezig te zijn is de stress met kerst. Dagen van te voren spoken er al gedachten door hun hoofd als oh nee! straks is het kerst en dat is druk, onrustig, vermoeiend, etc. En ervaren letterlijk op dat moment dat de gedachten er zijn het gevoel wat ze zouden kunnen ervaren als het zover is. Maar het is helemaal niet gezegt dat dat ook gaat gebeuren!

 

Hoe vaak heb jij al ervaren dat je je druk maakte over iets wat nog moest komen, wat achteraf ontzettend mee bleek te vallen? Hoe zonde is het dan om daar al een aantal dagen je niet prettig door te voelen en stress door te krijgen?

Stop dan ook met deze gedachten. En leef in het NU!

Het klinkt allemaal erg makkelijk zoals ik het zeg.  Maar weet, en ik weet dit uit ervaring ? , dat dit niet 1,2,3 gedaan is. Maar wanneer je je ervan bewust wordt, kun je deze gedachten steeds sneller stoppen en daarmee zorgen dat je je niet naar gaat voelen door deze gedachten.

Je zal ervaren dat dit je zoveel gaat opleveren! Maar vooral meer rust in je hoofd en in je lichaam!

 

Succes! En heb je vragen hierover? mail me gerust.